Thursday, May 28, 2015

( Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία...). Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα

Δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά τη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης

27-05-2015

Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Έχουμε εδώ και καιρό μια συλλογική διεργασία βάσει της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις. Προφανώς και η τελική ευθύνη αναλογεί στον Πρωθυπουργό και στο υπουργικό συμβούλιο. Εγώ θέλω να πω μόνο ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι είμαστε στην τελική ευθεία, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία. Αυτή η συμφωνία θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία, αυτή η συμφωνία θα αναδιανέμει βάρη και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία.



Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω ένα πράγμα: Στην τελική ευθεία είναι προφανές ότι χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Δεν είμαστε μόνοι μας, έχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες- μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου.


Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία.

Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία. Χρειάζεται, όμως, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία.

πηγή http://www.primeminister.gov.gr/