Saturday, June 27, 2015

Ισλανδία ..ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από το ΔΝΤ.....Έκθεση...Η ανάπτυξη επιταχύνεται φέτος και αναμένεται να φτάσει τα 4,1%...προχωράει σε σημαντική αύξηση των μισθών...

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκληρώνει την έκτη μετά το πρόγραμμα Συζήτηση Παρακολούθησης με την Ισλανδία

Δελτίο Τύπου No.15 / 299  26 Ιουν 2015

Στις 24 Ιουνίου 2015, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την παρακολούθηση έκτη μετά το πρόγραμμα (PPM) Συζήτηση με την Ισλανδία. 1

Ισλανδική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μείζονες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η εφαρμογή της νέας στρατηγικής απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων της, με σκοπό την πλήρη επανένταξη με τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η δεύτερη πρόκληση είναι οι σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις που φαίνονται πιθανόν να διαταράξει την άλλως ισχυρή και σταθερή οικονομική κατάσταση της Ισλανδίας.


Η Ισλανδία ενημέρωσε πρόσφατα την στρατηγική της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων της. Η στρατηγική υιοθετεί μια σταδιακή προσέγγιση, αρχίζοντας με μέτρα για την αντιμετώπιση του ισοζυγίου πληρωμών (ΙΠ) προεξοχή της παλιάς τράπεζας κτήματα των προτεραιοτήτων μιας προσέγγισης συνεργασίας με κίνητρα, κατά τρόπο που συνάδει με τη διατήρηση της σταθερότητας. 

Τα επόμενα δύο στάδια θα αντιμετωπιστούν οι υπόλοιπες offshore υγρό κορόνα (OLK) κάτοχοι, χρησιμοποιώντας μια μορφή δημοπρασίας, και στη συνέχεια οι κάτοικοι. Εάν εφαρμοστεί με επιτυχία, η επικαιροποιημένη στρατηγική θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού απελευθέρωσης.

Η ανάπτυξη επιταχύνεται φέτος και αναμένεται να φτάσει τα 4,1 τοις εκατό, που υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις, μισθωτής και την ανακούφιση που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το χρέος της κατανάλωσης, και η αλματώδης αύξηση του τουρισμού.Ο πληθωρισμός είναι σήμερα χαμηλό, στο 1,6 τοις εκατό που περιέχεται από εισαγόμενα αποπληθωρισμού-αλλά προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχουν ενταχθεί. Οι μεγάλες αυξήσεις των μισθών αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό και πάνω από την Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας (CBI) 2.5 τοις εκατό στόχου για τον πληθωρισμό. Νομισματική Επιτροπή Η CBI Πολιτική (MPC) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη σύνοδό του τον Ιούνιο και σηματοδότησε την περαιτέρω πιθανές αυξήσεις σε απόκριση σε σημαντικές αυξήσεις των μισθών. Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2016 - 17 και οι προσπάθειες για να αμβλύνουν υπερβάλλουσα εγχώρια ζήτηση και οι πληθωριστικές πιέσεις να ριζώσει. Η CBI έχει ενταθεί αγορές συναλλάγματος του τρέχοντος έτους.

Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη γέρνει προς την αρνητική πλευρά, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις επιπτώσεις των μισθολογικών αυξήσεων στην οικονομία. Παρ 'όλα αυτά, η Ισλανδία φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει η απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων. Το εξωτερικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - που υποστηρίζονται από ευνοϊκούς όρους εμπορίου - αναμένεται να εξασθενήσει, αλλά να παραμείνει θετική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.


Η γενική κυβέρνηση αναμένεται να καταγράψει πλεόνασμα 0,8 τοις εκατό του ΑΕΠ το τρέχον έτος, βοήθησε από μεγάλες έκτακτα μέτρα. Τα μικρά ελλείμματα αναμένεται πάνω από 2016-20 λόγω των επιπτώσεων των έκτακτων μέτρων, η επανέναρξη της χρηματοδότησης των δημόσιων συνταξιοδοτικών ελλειμμάτων του Ταμείου, οι δαπάνες για ένα νέο νοσοκομείο, και άλλους παράγοντες. Της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μεσοπρόθεσμα (2016-19) δημοσιονομικό πλαίσιο επιβεβαιώνει βασικούς δημοσιονομικούς στόχους για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και της μείωσης του χρέους.Έγκριση του σχεδίου Οργανικά προϋπολογισμού (δημοσιονομικό πλαίσιο) Νόμου αναμένεται σύντομα.

Αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των νομοσχεδίων για την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής δίχτυα ασφαλείας και την μακροπροληπτική πλαίσιο πολιτικής. Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της χρηματοδοτικής ικανότητας εποπτείας συνεχίζεται. Η τελική συμφωνία για την τύχη των ζημιογόνων κρατικής Housing Financing Fund εκκρεμεί.

Εκτελεστική Επιτροπή Αξιολόγησης 2

Εκτελεστικοί Διοικητικοί Σύμβουλοι επαίνεσε τις ισλανδικές αρχές για τη συνέχιση της προόδου τους όσον αφορά την ενίσχυση των πλαισίων πολιτικής και την αντιμετώπιση των κληροδοτημάτων κρίση. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, ιδίως την εφαρμογή του επικαιροποιημένου λογαριασμού κεφαλαίων στρατηγική ελευθέρωσης και την πολιτική απάντηση στις πιέσεις για μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις. Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη για τη βαθμονόμηση προσεκτικά το ρυθμό της διαδικασίας ελευθέρωσης, λαμβάνοντας υπόψη την εξωτερική θέση και το σκεπτικό της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τόνισαν, επίσης, ότι κατάλληλα αυστηρές μακροοικονομικές πολιτικές είναι απαραίτητες για τον περιορισμό των πιέσεων της ζήτησης και ενισχύει την εξωτερική ανταγωνιστικότητα.

Συμβούλιο εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη ανακοίνωση των αρχών της επικαιροποιημένη στρατηγική απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων τους. Υποστήριξαν εστιάζοντας αρχικά σε μείωση του ισοζυγίου πληρωμών των πιέσεων που συνδέονται με τα κτήματα των χρεοκοπημένων τραπεζών. Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης επαρκών διαθεσίμων ρυθμιστικά και υγιείς μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας, κρίσιμη για την επιτυχία της στρατηγικής της ελευθέρωσης.

Διευθυντές είδαν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις από τις μεγάλες αυξήσεις των μισθών, και χαιρέτισε τη δέσμευση των αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα, όπως είναι απαραίτητο για να μειώσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο μεσοπρόθεσμα. Τόνισαν ότι η ανεξαρτησία και η λογοδοσία της κεντρικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της πολιτικής και σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.Συμβούλιο υποστήριξε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεμάτων το επιτρέψουν οι συνθήκες, εν όψει της περαιτέρω απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων.

Συμβούλιο συμφώνησε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στα μεσοπρόθεσμους στόχους του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και την περαιτέρω μείωση του χρέους, ενώ η διαδρομή θα μπορούσε να προσαρμοστεί, αν αυτό δικαιολογείται από τις εξελίξεις στην εγχώρια ζήτηση. Έχουν σημειωθεί ότι η έγκριση του νόμου για τον προϋπολογισμό, θα αποτελέσει μια σημαντική άγκυρα στο θέμα αυτό. Συμβούλιο ενθάρρυνε επίσης τις αρχές να καθορίζουν πιο συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τους, και να διατυπώσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το Housing Financing Fund (Ε.Π.Ο.) και φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Συμβούλιο χαιρέτισε τα βήματα για να συνεχίσει την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των χρηματοπιστωτικών πλαισίου σταθερότητας πριν από την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων. Θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της μακροπροληπτική πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την ασφάλεια δικτύων. Συμβούλιο έκανε έκκληση για ταχεία επίλυση της Ε.Π.Ο. με τρόπο που να ελαχιστοποιεί δημοσιονομικό κόστος και κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, και προσβλέπει στην περαιτέρω σαφήνεια σε μια καλά στοχευμένη διάδοχο πρόγραμμα.

πηγή http://www.imf.org/