Saturday, July 25, 2015

Ελλάδα..... ξεκινά η διαπραγμάτευση του τρίτου πακέτου Στήριξης...... κλειδί η βιωσιμότητα του χρέους....

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Απόσπασμα από την εβδομαδιαία Έκθεση του Institute of International Finance

 Ελλάδα -Η διαπραγμάτευση του τρίτου προγράμματος : Το κοινοβουλίου στην Ελλάδα έχει εγκρίνει τη δεύτερη «προαπαιτούμενη δράση» για τη  νομοθεσία για τη μεταφορά της Τράπεζας της ΕΕ της εξυγίανσης και ανάκαμψης της οδηγίας για την (BRRD) στο εθνικό δίκαιο και να υιοθετήσουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για να κάνει πιο αποτελεσματική το σύστημα αστικής δικαιοσύνης .

 Η ψηφοφορία ήταν 230 Ναι / Όχι 63, λίγο καλύτερη από την πρώτη νομοθεσία την περασμένη Τετάρτη. Συνολικά, 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ή απείχαν, 3 λιγότεροι από την περασμένη εβδομάδα. Παρ 'όλα αυτά, οι διαφορές μεταξύ της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και της πλειοψηφίας έχουν γίνει προφανής, προτρέποντας τις προσδοκίες των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Τσίπρας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μπροστά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να σχηματίσουν  κυβέρνηση από μόνα τους μετά τις εκλογές.

                2.1
Η κοινοβουλευτική έγκριση έχει εκπληρώσει τις απαιτούμενες ενέργειες πριν και κατά συνέπεια επιτρέπει, οι  διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα ΕΜΣ να ξεκινήσουν  την Παρασκευή. Ο χρόνος είναι περιορισμένος, όμως και ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις : Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως ώστε να μπορούν τα κοινοβούλια σε έξι πιστώτριες χώρες και την Ελλάδα να ψηφίσουν για το νέο πρόγραμμα, έτσι ώστε η εκταμίευση να γίνει στην Ελλάδα για να αποπληρώσει € 3.200.000.000 με την ΕΚΤ στις 20  Αυγούστου .

 Στο πλαίσιο αυτό, στο TARGET2 οι ανισορροπίες συνέχισαν να διευρύνουν (Διάγραμμα 2.1). Η διαπραγμάτευση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι εύκολη, καθώς πολλές πιστώτριες χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενη εγχώρια αντιπολίτευση για  μια άλλη Ελληνική διάσωση.
 Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει ακόμη να περάσει ένα τρίτο κομμάτι της νομοθεσίας για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, σε αυτό έχει αντίρρηση και τη ΝΔ και οι  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και  απαιτούν ο Τσίπρας να προσπαθήσει να το  υποβάλει σε ψηφοφορία σε ένα από τα καλοκαιρινά τμήματα της   κοινοβουλευτικής συνόδου με  μόνο 100 βουλευτές για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες της ψήφισης . Τέλος, όπως προβλέπεται σήμερα, το νέο πρόγραμμα ESM προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ,  χωρίς διαβεβαιώσεις της βιωσιμότητας του χρέους.


Το ζήτημα της μείωσης του χρέους θα είναι αμφιλεγόμενο. Η Ελλάδα θα ασκήσει πιέσεις για αυτό,  ως μόνη  δικαιολογία για τον Α Τσίπρα για το πρόσωπο του στην αποδοχή των απαιτήσεων των πιστωτών. Το ΔΝΤ έχει επίσης έντονα την αναφερθεί  για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του κύριου κουρέματα, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. 
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και αρκετοί άλλοι επιμένουν ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια επιτυχημένη πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους,  και εν πάση περιπτώσει, η  ονομαστική μείωση του χρέους είναι εκτός συζήτησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι ζωτικής σημασίας για την άσκηση των ελληνικών τραπεζών πίσω στην υγεία, η ΕΚΤ έχει αυξήσει το ανώτατο όριο ELA κατά  € 900.000.000, ίσα-ίσα για να κρατήσει τις τράπεζες, για τη στήριξη της ζωής. Μετά την έγκριση του προγράμματος και όταν η ΕΚΤ πληρωθεί για τα , ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να είναι επιλέξιμες για τις δράσεις QE της ΕΚΤ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας. Το πιο σημαντικό, η SSM θα προβεί σε αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών.




               2.2



Ανάλογα με το πόσο αυστηρή η αξιολόγηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTAS) θα είναι-αυτά αποτελούν περίπου το 40% του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου -και την εξέλιξη της ποιότητας του ενεργητικού λόγω της υψηλό και αυξανόμενο επίπεδο των επισφαλών απαιτήσεων, € 25 δισεκατομμύρια που προορίζονται για την τράπεζα ανακεφαλαιοποίηση δεν μπορεί να μην είναι επαρκής. Δεν είναι σαφές κατά πόσον αυτό μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερο βαθμό bail-in των μη εξασφαλισμένων πιστωτών (μειωμένης εξασφάλισης και τα ανώτερα debtholders) και τους καταθέτες, σε σχέση με το όριο του 8% που απαιτείται στο BRRD. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν οι ίδιοι € 67.500 εκατομμύρια των τραπεζικών ομολόγων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διάσωσης.


                  2.3

Ενώ  οι αποδόσεις των 10yr  ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τις κορυφές κοντά στα 13-14% σε περίπου 11%, παραμένουν πολύ υψηλές σε σχέση με τον μέσο όρο 7% το 2014. Με τόσες πολλές αβεβαιότητες που παραμένουν, η τιμολόγηση των ελληνικών μετοχικών αγορών, παρά τη μέτρια μετα-deal αναπήδηση (Διάγραμμα 2.2) -continues να αντανακλά τις προσδοκίες για περαιτέρω απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης των κερδών (Διάγραμμα 2.3).


Τι πρέπει να προσέξετε για την επόμενη εβδομάδα

Δευτέρα : Μ3 της ζώνης του ευρώ (Ιούνιος), Γερμανία IFO Έρευνα (Ιούλιος), η Γερμανία Λιανικών Πωλήσεων (Ιούνιος), Αργεντινή IP (Ιούνιος), το Ισραήλ Νομισματικής Πολιτικής Συνέλευση, των ΗΠΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παραγγελίες (Ιούνιος)

Τρίτη : Βραζιλία Νομισματικής Πολιτικής Συνέλευσης, Ιαπωνία Λιανικών Πωλήσεων (Ιούνιος), Ηνωμένο Βασίλειο Q2 ΑΕΠ

Τετάρτη : FOMC δήλωση, Ιαπωνία IP (Ιούνιος)

Πέμπτη : ΗΠΑ και την Ισπανία Q2 ΑΕΠ, Ευρωζώνη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή (Ιούλιος), η Ιαπωνία (Ιούνιος) και τη Γερμανία (Ιούλιος) CPI, Μεξικό Νομισματικής Πολιτικής Συνέλευση, την Κορέα IP (Ιούνιος)

Παρασκευή : ΗΠΑ και Κίνα PMI (Ιούλιος), Ευρωζώνη Flash ΕνΔΤΚ (Ιούλιος), ΗΠΑ αίσθημα των καταναλωτών (Ιούλιος)


πηγή στοιχείων https://www.iif.com


Συγγραφείς

Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος
Κεφαλαιαγοράς και αναδυόμενες αγορές Πολιτική
+ 1-202-682-7449
htran@iif.com

Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομολόγος
Παγκόσμια Μακροοικονομικής Ανάλυσης
+ 1-202-857-3609
ccollyns@iif.com