Monday, July 13, 2015

Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Η έγκριση των διαφόρων εθνικών κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένου τη Βουλή των Ελλήνων, είναι τώρα απαραίτητη για τις διαπραγματεύσεις ....Δηλώσεις Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ

Παρατηρήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ευρώ, της 12ης Ιουλίου 2015 Ελλάδα

13/07/2015 9:30 
Δήλωση και παρατηρήσεις 579/15 Της ζώνης του ευρώ Οικονομίας & Οικονομικών




Καλημέρα. Σήμερα, είχαμε μόνο έναν στόχο: να καταλήξουμε σε συμφωνία. Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, έχουμε επιτέλους φτάσει. Κάποιος μπορεί να πει ότι έχουμε «agreekment». Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει κατ 'αρχήν ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ESM, που με άλλα λόγια σημαίνει συνεχή υποστήριξη για την Ελλάδα.


Υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Η έγκριση των διαφόρων εθνικών κοινοβουλίων, συμπεριλαμβανομένου τη Βουλή των Ελλήνων, είναι τώρα απαραίτητη για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα ESM να ξεκινήσει επίσημα.

Παρ 'όλα αυτά, η απόφαση δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πάρει και πάλι στο προσκήνιο, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Αποφεύγει επίσης τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες που έχει μια αρνητική έκβαση θα φέρει. Χαιρετίζω την πρόοδο και την εποικοδομητική θέση της Ελλάδα που βοηθά να φέρει πίσω την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων της ζώνης του ευρώ.

Μετά τις εθνικές διαδικασίες, το Eurogroup θα συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών θα είναι επίσης ως επειγόντως να συζητήσουν πώς να βοηθήσουν την Ελλάδα ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες της σε σύντομο χρονικό διάστημα, η λεγόμενη γέφυρα χρηματοδότησης. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker και ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem για την αφοσίωση και τη συμμετοχή τους σε αυτή την εξέλιξη. Χωρίς δουλειά σας, η σημερινή συμφωνία δεν θα ήταν δυνατή. Ευχαριστώ.

Επαφές με τον Τύπο
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκπρόσωπος Τύπου 
+32 22815150 
+32 476850543