Friday, July 10, 2015

Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα και για οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά οικονομικών πόρων ανήκει στην Ελληνική κυβέρνηση και όχι στις χώρες που παρέχουν βοήθεια - και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ....Δηλώσεις Προέδρου Bundesbank Jens Weidmann...

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Frankfurt am Main | 09/07/2015

Ο Weidmann απορρίπτει την αύξηση της παροχής ρευστότητας για την Ελλάδα

Bundesbank Πρόεδρος Jens Weidmann εξέφρασε την ικανοποίησή για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, να παγώσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας ( ELA ) στις Ελληνικές τράπεζες στο σημερινό του επίπεδο. " ELA δεν είναι πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της φυγής κεφαλαίων που προκαλείται από την Ελληνική κυβέρνηση, " ο κ Weidmann είπε ένα σε διεθνές υψηλού επιπέδου συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, εξηγώντας ότι με αυτό ότι πρέπει να μετατοπιστεί η ευθύνη εκεί που ανήκει: στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια.


Στην  ομιλία του κ Weidmann πήρε θέση κατά μιας ενδεχόμενης αύξησης της παροχής του Ευρωσυστήματος της ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες.Επιπλέον, πρέπει να θεωρείται απαραίτητη η  βραχυπρόθεσμη βοήθεια, εναπόκειται στους πολιτικούς να παρέχουν, είπε. Οι κεντρικές τράπεζες - αν και είχε τα μέσα - δεν είχε καμία εντολή, κατά τη γνώμη του, για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των τραπεζών και των κυβερνήσεων.

Αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα των τραπεζών στην Ελλάδα οι οποίες  και αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ο κ Weidmann συνέχισε. «Θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι η ευθύνη για τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ελλάδα και για οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τη μεταφορά οικονομικών πόρων ανήκει στην Ελληνική κυβέρνηση και  όχι στις  χώρες που παρέχουν βοήθεια - και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ».

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα πρέπει να παραμείνουν  σε ισχύ

Στην ομιλία του, ο κ Weidmann υποστήριξε τη διατήρηση των ελέγχων κεφαλαίου  στην Ελλάδα προς το παρόν. Έπρεπε να μείνει σε ισχύ μέχρι το κατάλληλο πακέτο στήριξης να  συμφωνηθεί από όλα τα μέρη και τη φερεγγυότητα τόσο της Ελληνικής κυβέρνησης και του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος να έχει εξασφαλιστεί, είπε.

Σύμφωνα με τον κ Weidmann, Ελλάδα έδειξε ξεκάθαρα ότι, παρά τη βαθύτερη ολοκλήρωση, που η κρίση έχει επιφέρει στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ήταν , και  εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για τις δικές τους υποθέσεις. Θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι ίδιοι για να μην εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να συλλέγουν φόρους ανεπαρκώς ή να οδηγήσει την οικονομία της χώρας τους στο βαθύ πρόβλημα.

Σημείο καμπής στη νομισματική ιστορία

«Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα αν αυτές τις μέρες θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή νομισματική ιστορία, αμφισβητώντας το μη αναστρέψιμο της ένταξης ευρώ ή σηματοδοτεί την μετάβαση προς μια ένωση μεταβιβάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ο κ Weidmann είπε στο ακροατήριό του ότι είδε τις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες για τις κεντρικές τράπεζες και τον αυξανόμενο ρόλο που έπαιξαν περισσότερο ως μια κατάρα παρά ευλογία. "Αναμφίβολα οι κεντρικές τράπεζες είναι ισχυρά θεσμικά όργανα, αλλά είναι καλό να κολλήσει σε ένα στενό ερμηνεία της εντολής τους, αν θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους " , προειδοποίησε.


πηγή http://www.bundesbank.de/