Thursday, July 9, 2015

Magnum vectigal est parsimonia.... ( η εξοικονόμηση προσφέρει μεγάλη ανταμοιβή)....Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ...Δηλώσεις Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ...!!!!

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Παρατηρήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό Xavier Bettel

09/07/2015 12:30 

Δήλωση και παρατηρήσεις  567/15  Της ζώνης του ευρώ  Θεσμικά θέματα

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Bettel για το καλωσόρισμα που έχω λάβει εδώ σήμερα στο Λουξεμβούργο.



Η εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σημαντικό και απαιτητικό έργο. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, πολλή υπομονή και μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο είναι τόσο καλά προετοιμασμένο και, πάνω απ 'όλα, πολύ έμπειρο. Δεν υπάρχουν πολλά κράτη μέλη της ΕΕ που μπορούν  να καυχηθούν για τις  12 προεδρίες του Συμβουλίου!

Την ίδια ευθύνη ο χρόνος είναι επίσης ένα προνόμιο. Είναι μια ευκαιρία για να βοηθήσει να οδηγήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα για 6 μήνες. Αυτό είναι ό, τι η σημερινή μας συνάντηση έχει περίπου.

Η Προεδρία σας έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις.Θα χρειαστούμε την εμπειρία σας στο χειρισμό πολλών από τα ευαίσθητα αρχεία που πρέπει να εξετασθούν κατά τους προσεχείς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία έχει την πλήρη υποστήριξή μου και ξέρω ότι θα συνεργαστούμε πολύ στενά.

Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους θα πρέπει να παραδώσει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συνεχιζόμενη κρίση της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Τη στιγμή που μιλάμε, η Προεδρία εργάζεται για την παρακολούθηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση των 60.000 αιτούντων άσυλο. Εργαζόμαστε για να υποστηρίξει τις χώρες πρώτης γραμμής για την υποδοχή και την καταγραφή των παράνομων αφίξεων. Θα συναντηθούμε με τους αφρικανούς εταίρους μας στη Μάλτα τον Νοέμβριο για να συζητήσουν τη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Θα διασφαλίσει φυσικά ότι η Προεδρία του Λουξεμβούργου συμμετέχει ενεργά στις προετοιμασίες των επερχόμενων συνόδων κορυφής. Ακριβώς όπως θα υποστηρίξω την Προεδρία για την προώθηση του νομοθετικού έργου.

Πώς χειριζόμαστε την πρόκληση της μετανάστευσης, θα είναι επίσης φυσικά αντίκτυπο στο χώρο Σένγκεν για τους ταξίδια χωρίς διαβατήριο - μια αξιοσημείωτη ιστορία επιτυχίας που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενης προεδρίας του Λουξεμβούργου.

Η Ελλάδα παραμένει φυσικά η πιο άμεση πρόκληση μας. Υπάρχουν μόνο τρεις ημέρες αριστερά στην επόμενη σύνοδο κορυφής. Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να ξανά να υπογραμμίσω ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποβάλει μέχρι το τέλος των προτάσεων που σήμερα είναι τόσο περιεκτική και συγκεκριμένη. Στη συνέχεια, θα είναι για τα θεσμικά όργανα και η Ευρωομάδα να κάνει την πρώτη εκτίμηση.

Μόλις μίλησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας. Ελπίζω ότι σήμερα θα λάβουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει, επίσης, μια παράλληλη πρόταση από τους πιστωτές. Η ρεαλιστική πρόταση από την Ελλάδα θα πρέπει να συμβαδίζει με μια εξίσου ρεαλιστική πρόταση για τη βιωσιμότητα του χρέους από τους πιστωτές. Μόνο τότε θα έχουμε μια win-win κατάσταση. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε τον ληθαργικό χορό που έχουμε  για τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ως τελευταίο σχόλιο που θέλω να τονίσω ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, ιδίως στο πλαίσιο του χρέους, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία το λάθος οικονομική φιλοσοφία, η οποία είναι η κύρια πηγή της κρίσης. Και έτσι, πιστεύω ότι αυτή η βοήθεια της Ευρώπης για την Ελλάδα πρέπει να συνοδεύεται από ένα παλιό ρωμαϊκό ρητό «Magnum vectigal est parsimonia".

Ο Πρωθυπουργός Bettel και το Λουξεμβούργο μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξή μου για την Προεδρία σας. Καλές ιδέες σας, την οργάνωση και την ενέργεια ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλη ανάγκη ή εκτιμάται ό, τι τώρα. Όλα τα καλύτερα Xavier, και καλή τύχη.




Επαφές με τον Τύπο
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκπρόσωπος Τύπου 
+32 22815150 
+32 476850543