Friday, July 10, 2015

Τα τεστ αντοχής των τελευταίων δέκα ημερών μας καθησυχάζει και μας κάνει να σκεφτούμε ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα στην Ελλάδα, η οποία και πάλι δεν θέλουμε να συμβεί, αλλά αν το έκαναν, ο υπόλοιπος κόσμος πιθανώς να επιβιώσει αρκετά καλά...OLIVIER BLANCHARD.... ΔΝΤ.


Απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης Τύπου για το World Economic Outlook (WEO) Ενημέρωση

Ουάσιγκτον, Περιφέρεια της Κολούμπια 
Πέμπτη 9 Ιουλίου του 2015

Ομιλητές:OLIVIER BLANCHARD ΔΝΤ Οικονομική Σύμβουλος και Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας ΓΙΑΝ ΜΑΡΙΑ MILESI-FERRETTI

Αναπληρωτής Διευθυντής, Τμήμα Έρευνας, το ΔΝΤ GERRY ΡΥΖΙ Διευθυντής, Τμήμα Επικοινωνίας, του ΔΝΤ


ΚΎΡΙΟΣ. ΡΥΖΙ: Λοιπόν, Καλημέρα σε όλους και καλώς ήρθατε σε αυτή τη συνέντευξη τύπου εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω εδώ στην αίθουσα και στους συναδέλφους μας σε απευθείας σύνδεση. Αυτό, βέβαια, είναι η ενημέρωση World Economic Outlook και είμαστε στο ρεκόρ σήμερα το πρωί. Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε μαζί μας σήμερα το πρωί Οικονομικός σύμβουλος μας, με την Οικονομική Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Olivier Blanchard. Έχουμε επίσης μαζί μας ακριβώς αμέσως προς τα δεξιά Olivier είναι Gian Maria Milesi-Ferretti ο οποίος είναι ο Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Ερευνών μας. Γι 'αυτό θα προχωρήσουμε και να ζητήσει Olivier να κάνει μερικές εισαγωγικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα στραφούν σε ερωτήσεις σας στην αίθουσα και στο διαδίκτυο. Σας ευχαριστώ, Olivier.

ΚΎΡΙΟΣ. BLANCHARD: Σας ευχαριστώ, Gerry. Καλημέρα σε όλους σας. Καταρχάς, επιτρέψτε μου να μιλήσω για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή την Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος η λέξη "ελέφαντας" είναι στην πραγματικότητα η σωστή τόσο δραματική όσο τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι. Όπως γνωρίζετε Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2 τοις εκατό - Ελλάδα, όσο ανησυχητικά και αν είναι, μόνο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, λιγότερο από το μισό του ενός τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τώρα, βέβαια, συνεχίζουμε να ελπίζουμε και εργαζόμαστε για μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποφέρει, υποφέρει, και κατά πάσα πιθανότητα θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο στην περίπτωση μιας εξόδου ευρώ.

Αλλά αυτό που είπε, αυτό που είναι σημαντικό στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής, η οποία είναι για την παγκόσμια οικονομία, είναι ό, τι οι επιπτώσεις θα είναι ή θα μπορούσε να είναι στην παγκόσμια οικονομία. Και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι μηχανικές συνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είναι περιορισμένη, είτε πρόκειται για το εμπόριο πλευρά ή στο πλάι χρηματοδότησης. Αυτό είναι καθησυχαστικό, αλλά δεν είναι εντελώς καθησυχαστική. Τι έχουμε μάθει στα επεισόδια αυτού του είδους είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει μετάδοση - ή για να χρησιμοποιήσω την έκφραση από Ράμσφελντ, υπάρχουν άγνωστες αγνώστους, πράγματα που εμείς δεν σκεφτόμαστε και κατέληξε να είναι σχετικό όταν η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα .

Τώρα, με αυτή την έννοια νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι κάπως από ό, τι έχουμε δει από τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε δει είναι ένα σύνολο μικρών τεστ αντοχής σαφώς αυξηθεί ως αποτέλεσμα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, πρώτο από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και, στη συνέχεια, αργότερα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Και ω του θαύματος, αυτό που συνέβη ήταν πάρα πολύ αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν προβλέψει, η στροφή προς τον κίνδυνο της μείωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, κάποια περιορισμένη αύξηση των spreads, αλλά πολύ λίγα ή ακόμα και κανένα από τα λεγόμενα άγνωστο αγνώστους που ανησυχούν. Έτσι, υπάρχει μια έννοια με την οποία τα τεστ αντοχής των τελευταίων δέκα ημερών μας καθησυχάζει και να μας κάνει να σκεφτούμε ότι αν τα πράγματα πάνε άσχημα στην Ελλάδα, η οποία και πάλι δεν θέλουμε να συμβεί, αλλά αν το έκαναν, ο υπόλοιπος κόσμος θα πιθανώς να επιβιώσει αρκετά καλά.

Υπάρχει ακόμα πιστεύω ότι ένα μεγαλύτερο δίδαγμα, το οποίο είναι ότι ο κόσμος μετά την κρίση είναι ένας κόσμος υψηλό χρέος. Και δεν παίρνει πολύ. Χρειάζεται μόνο ένα κακό σοκ για τη δυναμική να πάει στραβά. Το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδα, αλλά το βλέπουμε σε διάφορα μέρη. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε άλλες περιόδους αυτού του είδους στο οποίο η δυναμική του χρέους μιας χώρας ή η δυναμική του χρέους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων πάει στραβά. Και αυτό μπορεί να είναι μια προειδοποίηση ότι περισσότερο μπορεί κάλλιστα να έρθει.




Ερωτών: Μόλις δύο ερωτήσεις, μία για την Ελλάδα. Μιλήσατε για τις επιπτώσεις της πρόσφατης αργίας για την οικονομία εκεί. Μπορείτε να ποσοτικοποιήσει τι επιπτώσεις έχει, και μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η τρέχουσα πρόβλεψή σας είναι για την ελληνική οικονομία το τρέχον έτος, πόσο κακή είναι η κρίση υπάρχει από την πλευρά του ΔΝΤ του άποψη.Δεύτερον, την Κίνα, όσον αφορά την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση της αγοράς, τι έχουμε μάθει στο μυαλό σας σχετικά με τη μελλοντική πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να υπάρξει μια επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα υπάρχουν ως αποτέλεσμα αυτού, ή Μήπως ανησυχείτε για το ενδεχόμενο αυτό, και τι θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης και την απάντηση της κυβέρνησης σχετικά με την υπόθεση για την ενσωμάτωση της RMB στο καλάθι των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων.


ΚΎΡΙΟΣ. BLANCHARD: σχετικά με την επίδραση των πρόσφατων γεγονότων στην Ελλάδα, σε αυτό το στάδιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά δεν υπάρχει το κλείσιμο ζήτημα των τραπεζών, το Ελληνικό αριθμούς του τρέχοντος έτους πρόκειται να είναι πολύ κακό, αλλά εγώ δεν πρόκειται για να σας δώσω έναν αριθμό. Όσον αφορά την Κίνα, αυτό που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση όταν υπάρχει ένα σκάσιμο μιας φούσκας; Νομίζω ότι θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σκάσιμο της φούσκας, ότι η τιμή ήταν πολύ υψηλή, και αυτό πρέπει να κατέβει. Την ίδια στιγμή, μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα για να κάνει πραγματικότητα την προσαρμογή στην άλλη πλευρά, να πάει πιο αργά, έτσι ώστε παρέμβαση για να επιβραδύνει τη μείωση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι κατάλληλη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν μόνιμα σε κάποιο βαθμό των τιμών των μετοχών που θέλουν, έτσι θα πρέπει να επιτραπεί η προσαρμογή να γίνει, αλλά νομίζω ότι είναι αποδεκτό να ληφθούν μέτρα για να το κάνει να συμβεί λίγο πιο αργά ότι θα ήταν διαφορετικά.


Ερωτών: Ο κ Blanchard, δεδομένου ότι είστε ένας από τους αρχιτέκτονες των δύο προγραμμάτων για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πρόγραμμα δεν μπόρεσε να σώσει την Ελλάδα, και από τη στιγμή που εξέρχονται από το ΔΝΤ σύντομα, αναρωτιέμαι αν είστε έτοιμοι για αυτοκριτική .

ΚΎΡΙΟΣ. BLANCHARD: Σίγουρα, είμαι έτοιμος. Θα είμαι σε επαφή.




Ερωτών: Ο κ Blanchard, σε πρόσφατη blog σας για την Ελλάδα, σας καλούμε όλες τις πλευρές να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Στο μυαλό σας, δεν θα ισχύουν και για το ίδιο το ΔΝΤ;

Όπως γνωρίζετε, το Ταμείο θα μπορούσε να επεκτείνει τις ελληνικές αποπληρωμή του χρέους και να αποκτήσει η χώρα κάποια περιθώρια αναπνοής. Πιστεύετε ότι πρέπει να το κάνει, και ίσως δείξει το δρόμο για τους Ευρωπαίους ή είστε ανησυχούν ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο;

ΚΎΡΙΟΣ. BLANCHARD: Έτσι υπάρχουν δύο μέρη στην ερώτησή σας. Ναι, νομίζω, και είναι ακόμα η περίπτωση, μια συμφωνία θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ξέρεις, πρέπει να είναι η κυκλοφορία στο δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο εκεί. Και από την άλλη πλευρά πρέπει να είναι ένα σαφές σχέδιο χρηματοδότησης, το οποίο σημαίνει περισσότερη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους εκεί. Έτσι, σε αυτό το τμήμα, καμία αλλαγή όσα είπαμε πριν από δέκα ημέρες?είναι σήμερα πιο επίκαιρα σήμερα όπως ήταν τότε.

Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα πρέπει να κάνει περισσότερα από ό, τι έχει κάνει, το ΔΝΤ έχει κανόνες. Και σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι θα πρέπει πάντα να αμφισβητούν τους κανόνες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι οι κανόνες είναι πολύ καλοί, η οποία είναι ότι το ΔΝΤ είναι ένας θεσμός που έχει 188 μέλη, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φτωχότερες από την Ελλάδα και όλα αυτά που δεν είχαν το είδος των διαλειμμάτων που μερικοί άνθρωποι θα ήθελαν να δώσουμε στην Ελλάδα. Έτσι, με αυτό το δεδομένο, νομίζω ότι είναι απολύτως απαραίτητο να σέβονται τους κανόνες μας. Και το γεγονός είναι ότι ουσιαστικά πρέπει να πάμε από τους κανόνες. Και στο βαθμό που είναι προφανές, αυτό έχει συνέπειες. Δεν μπορεί να επεκτείνει ακριβώς όπως αυτό χωρίς πρόγραμμα.



ΜΗΜΑ ΔΝΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Δημόσιες Σχέσεις Σχέσεις Media
E-mail: publicaffairs@imf.org E-mail: media@imf.org
Fax: 202-623-6220 Τηλέφωνο: 202-623-7100