Wednesday, December 30, 2015

Η χαμηλή γονιμότητα και τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης έχουν οδηγήσει σε πτώση ή στασιμότητα τον πληθυσμού στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτική ....Έκθεση World Bank

Η  προσφυγική κρίση αποτελεί ευκαιρία για μια Ευρώπη που γερνάει;

Christian BODEWIG Brookings Blogs

Μεταφορά από κείμενο μετάφρασης...

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών εδώ και δεκαετίες. Ο αριθμός των προσφύγων από περιοχές συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και αλλού, που φθάνουν στα νότια στις ακτές της Ευρώπης αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Η προκύπτουσα αύξηση των αιτημάτων ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), έχουν εκτεθεί διαιρέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για το πώς να αντιδράσουν. Οι κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής έχουν απορρίψει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη διανομή των προσφύγων σε όλα τα 28 κράτη μέλη και να βγει από τη λήψη σε σημαντικό αριθμό προσφύγων.


Η Αντιπολίτευση στη μετανάστευση φαίνεται αντιφατική για τις χώρες που αντιμετωπίζουν την προοπτική της γήρανσης του πληθυσμού και την ταχεία μείωση του πληθυσμού. Για παράδειγμα, οι χώρες της Βαλτικής και η Βουλγαρία έχουν ήδη δει τους πληθυσμούς τους να συρρικνώνονται κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό από το 1990, η Κροατία κατά 10 τοις εκατό, και τη Ρουμανία και την Ουγγαρία κατά περισσότερο από 5 τοις εκατό. 

Το μερίδιο του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής αυξήθηκε κατά περισσότερο από το ένα τρίτο μεταξύ 1990 και 2010. Σε αντίθεση με την Δυτική Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, η γήρανση στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής έχει προήλθε από τη σημαντικήμετανάστευση, ειδικά των νέων σε ηλικία τεκνοποίησης και συχνά με τη ΔυτικήΕυρώπη, καθώς και από σημαντικές πτώσεις στην γονιμότητα. Τα ποσοστά γονιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής και σήμερα είναι γενικά κάτω από 1,6. Είναι τόσο χαμηλά όσο 1.3 στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και, πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό γονιμότητας αναπλήρωσης του 2,1.Προβλέψεις για τον πληθυσμό δείχνουν ότι η γήρανση και η δημογραφική πτώση θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, θέτοντας την οικονομική ανάπτυξη σε κίνδυνο και αυξάνοντας τους δημοσιονομικούς πιέσεις μέσω μεγαλύτερη εξάρτηση από τις συντάξεις γήρατος και τις υπηρεσίες υγείας.



Σχήμα 1: χαμηλή γονιμότητα και τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης έχουν οδηγήσει σε πτώση ή στασιμότητα του πληθυσμού στην Κεντρική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής





Πηγή: Βάσει Τμήμα Πληθυσμού (2013) των Ηνωμένων Εθνών ». Ορισμοί: (i) φυσική αύξηση του πληθυσμού: γεννήσεις μείον θάνατοι? (ii) Καθαρή μετανάστευση: συνολικός αριθμός των μεταναστών μείον τον αριθμό των μεταναστών.

Πώς μπορεί η Ευρώπη να μετατρέψει αυτή την πρόκληση γύρω; Οι χώρες μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της δημογραφικής αλλαγής, μέσω πολιτικών που κάνει μικρότερο εργατικό δυναμικό πιο παραγωγικό,μεταξύ άλλων και μέσω της βελτίωσης των δεξιοτήτων και της υγείας, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο παραγωγικά και κατά τη διάρκεια της παράτασης του εργασιακού βίου των εργαζομένων. Με δεδομένο το τεράστιο μέγεθος της μετανάστευσης από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η μετανάστευση δεν θα κάνει για τη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Αλλά με τους αριθμούς των προσφύγων στην Ευρώπη ογκούμενος, η μετανάστευση θα καταστεί σταδιακά ένα στοιχείο της πολιτικής απάντησης. Ως εκ τούτου, η πολιτική ερώτηση πραγματικό για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής σήμερα δεν είναι εάν θα δεχθεί τους μετανάστες ή όχι, αλλά, μάλλον, πώς να μετατρέψει την πρόκληση της σημερινής πρόσφυγα κρίση σε ευκαιρία. Κατ 'ελάχιστον, τα παραδείγματα της Τουρκίας και της Ιορδανίας δείχνουν ότι η φιλοξενία πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την Ευρώπη δεν χρειάζεται να είναι μια οικονομική έλξη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις φοβερές και δυσεπίλυτο συνθήκες στις χώρες καταγωγής τους, πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία που φθάνουν σήμερα στην Ευρώπη είναι πιθανό να μείνει για λίγο. Αυτό υποδηλώνει ότι από τη στιγμή βραχυπρόθεσμες ανάγκες ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης πληρούνται, απαιτούν σταθερή στέγη, εκπαίδευση, υγεία, απασχόληση και λύσεις για μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός των προσφύγων που έρχονται με τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τα σχολεία χρειάζονται ικανότητα για τις εισαγωγικές τάξεις για να επιτρέπουν στα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα της χώρας υποδοχής και να πάρει ενταχθούν στις γενικές τάξεις. Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής προσαρμόζονται στη μείωση του αριθμού τωνφοιτητών, έτσι θα πρέπει να υπάρχει υποδομή και την ικανότητα των εκπαιδευτικών να φιλοξενήσει τις εισερχόμενες παιδιά των προσφύγων και της νεολαίας.

Πολλοί μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη έρχονται σήμερα με τις δεξιότητες και τα κίνητρα για να είναι επιτυχής και να συμβάλει στις οικονομίες των χωρών υποδοχής τους ». Πολλοί έρχονται με τα παιδιά. Έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να ανακουφίσει μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και για την προώθηση της καινοτομίας μέσω φέρνοντας νέες ιδέες και προοπτικές. Η ένταξη των μεταναστών αποτελεί πρόκληση. Μπορώ να σκεφτώ πολλά παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη όπου η ένταξη δεν ήταν επιτυχής. Αλλά υπάρχουν και άλλοι. Πάρτε το παράδειγμα του Βιετνάμ κοινότητας που ζει στην Τσεχική Δημοκρατία για δεκαετίες. Υπάρχουν περισσότερα από 60.000 εθνοτικής Βιετνάμ στην Τσεχική Δημοκρατία σήμερα -20 φορές περισσότερο από ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διατεθούν στη χώρα. Πολλοί Βιετνάμ έχουν διαπρέψει στον τομέα της εκπαίδευσης και δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματική κοινότητα.Παραδείγματα και των δύο αποτυχία και την επιτυχία της ολοκλήρωσης παρέχουν μαθήματα για την ενημέρωση της πολιτικής σχετικά με το πώς να κάνουν την απάντηση της Ευρώπης στην κρίση των προσφύγων όχι μόνο μια βασική ανθρωπιστική πράξη, αλλά και μια έξυπνη επένδυση στην οικονομική ευημερία της.

πηγή http://www.worldbank.org/