Tuesday, January 26, 2016

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους το Erasmus + έχει αποδειχθεί πραγματική επιτυχία ... εντυπωσιακός αριθμός των συμμετεχόντων ...Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να αποτελούν κορυφαίο προορισμό για τους φοιτητές...ΕΕ

                                               Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Erasmus +:  Παροχή περισσότερων και καλύτερων ευκαιριών για την υποστήριξη των μελλοντικών γενεών της Ευρώπης

Βρυξέλλες, 26 Ιανουαρίου 2016

Κατά το πρώτο έτος, το Erasmus +, το μεγαλύτερο και πιο κατάλληλο για τον σκοπό αυτό το πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό,  ήδη ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.


Με προϋπολογισμό άνω των 2 δις € το πρώτο έτος του, το Erasmus + έχει ήδη προσφέρει  σε περισσότερους  από ένα εκατομμύριο ανθρώπους την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε 18.000 χρηματοδοτούμενα έργα. Πιο ευέλικτες ευκαιρίες για συνεργασία σε όλους τους τομείς βοηθούν, επίσης, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον αθλητισμό και τη νεολαία μέσα από τα συστήματα της Ευρώπης να δοκιμάσουν καινοτόμες πρακτικές και συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό.

Tibor Navracsics, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεολαίας και αθλητισμού, δήλωσε ότι: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του Erasmus + έχει αποδειχθεί πραγματική επιτυχία Ο εντυπωσιακός αριθμός των συμμετεχόντων είναι η απόδειξη ότι το πρόγραμμα κάνει τη διαφορά στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των νέων, βοηθώντας. να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εμπειρίες και την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και της νεολαίας της Ευρώπης. Εμείς θα συνεχίσουμε να χτίζουμε σε αυτή τη δημοτικότητα για να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα, προφίλ και κοινωνικό υπόβαθρο. "

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν ότι το 2014, το πρόγραμμα Erasmus + επωφεληθεί ήδη περισσότερους ανθρώπουςμέσα από ένα ευρύτερο φάσμα ευκαιριών. Κατά το πρώτο έτος, το πρόγραμμα στήριξε ρεκόρ 650.000 υποτροφίες κινητικότητας για σπουδαστές, εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους εθελοντές και άλλους νέους και άνοιξε το δρόμο για τα πρώτα φοιτητικά δάνεια για ένα πλήρες μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα χρηματοδότησε επίσης έργα στήριξης της πολιτικής που αφορούν τις δημόσιες αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς και προβλέπεται χρηματοδότηση για έργα στον τομέα του αθλητισμού.

Μια ενισχυμένη Erasmus + εκπληρώνει επίσης μεγαλύτερη στήριξη στους δικαιούχους. Αυτό μπορεί να φανεί στα βελτιωμένα αναγνώριση των σπουδών στο εξωτερικό, εφόσον οι φοιτητές να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Επιπλέον, ο δάσκαλος και η κινητικότητα του προσωπικού είναι να ενσωματωθεί καλύτερα στην επαγγελματική στρατηγικές ανάπτυξης που υποστηρίζεται από το σπίτι τους θεσμούς.

Το νέο πρόγραμμα Erasmus + είναι επίσης πιο ανοικτή, με ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, την ενεργό συμμετοχή και την ανοχή. Για να επιτευχθεί αυτό, μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη από ποτέ έχει διατεθεί στους συμμετέχοντες με λιγότερα οικονομικά μέσα ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα επιπλέον 13 € εκατ έχει επίσης δεσμευτεί για το 2016 σε σχέδια του Ταμείου για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η κοινωνική ένταξη των μειονοτήτων και των μεταναστών και άλλων μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων.

Το πρόγραμμα έχει επίσης ενισχυθεί πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης των νέων και τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από την εκπαίδευση στην εργασία. Αυτό το έχει δει μια αύξηση στην πρακτική άσκηση και μαθητεία ευκαιρίες στο πρόγραμμα. 


Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο προορισμό για τους φοιτητές

Σε ξεχωριστή έκθεση, η Επιτροπή είναι σήμερα και η δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού για τον τελικό ακαδημαϊκό έτος (2013-2014) του πρώην προγράμματος Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελούσε μέρος της ομπρέλας Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας αριθμός ρεκόρ των φοιτητών (272.000) και το προσωπικό (57.000) έλαβε μέρος σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά. Η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία παρέμειναν οι τρεις πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους σπουδαστές του Erasmus για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό την περίοδο 2013-2014.

Επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα Erasmus Περιφερειακή Μελέτη Επιπτώσεων επιβεβαιώνει ότι ενώ η ανάληψη μιας ανταλλαγής φοιτητών Erasmus βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες των νέων για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας, διευθυντικές θέσεις, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους σπουδαστές που προέρχονται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.




Το πρόγραμμα Erasmus + στοχεύει στην υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και της νεολαίας της Ευρώπης, ενώ η βελτίωση των δεξιοτήτων των μαθητών, οι προοπτικές για την απασχόληση και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα επτά χρόνια (2014-2020) έχει προϋπολογισμό 14,7 δισ € - αύξηση 40% σε σύγκριση με τα προηγούμενα επίπεδα δαπανών, που αντανακλά τη δέσμευση της ΕΕ να επενδύσουν σε αυτές τις περιοχές. Erasmus + θα προσφέρει ευκαιρίες για πάνω από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, τρένο, αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και εθελοντισμού στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης διακρατικές συνεργασίες ανάμεσα εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας ιδρύματα να ενισχύσουν τη συνεργασία και να γεφυρώσει τους χώρους της εκπαίδευσης και της εργασίας. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα προσφέρει επίσης ειδική χρηματοδότηση για δράσεις στον τομέα του αθλητισμού να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής διάστασης και την αντιμετώπιση σοβαρών διασυνοριακών απειλών, όπως το στήσιμο αγώνων και το ντόπινγκ. Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη της διδασκαλίας και της έρευνας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσα από τις δράσεις Jean Monnet.

Η κύρια έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα προσφέρει τα πρώτα αποτελέσματα ένα έτος μετά την έναρξη του προγράμματος Erasmus +.Συγκεντρώνει στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Επιτροπή, καθώς και των Εθνικών Υπηρεσιών και σχετικών εκτελεστικών αρχών που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του προγράμματος.

Επιπλέον, οι δύο άλλες εκθέσεις που δημοσιεύεται σήμερα παρέχει τη διορατικότητα στο τελευταίο έτος του προγράμματος Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προσφέρουν επίσης μια περιφερειακή προοπτική για τις επιπτώσεις του προγράμματος.


πηγή http://europa.eu/


Επαφές με τον Τύπο:
Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)
Mirna TALKO (+32 2 298 72 78)