Tuesday, May 24, 2016

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον θωρακιστεί. Η επιτυχημένη κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2015 συνέβαλε στο να ανακτηθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) των εμπορικών τραπεζών σε ενοποιημένη βάση βελτιώθηκε σημαντικά, ανερχόμενος σε 16,4% το Δεκέμβριο του 2015 και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 16,5% .. Θ. Μητράκος - ΤτΕ

24/05/2016 - Ομιλία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρου Μητράκου στo 11th Red Business Forum "Bridging the Gap", Μουσείο της Ακρόπολης, με θέμα: "Financing the economy: the way forward"     Ομιλητής: Θεόδωρος Μητράκος



ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 
κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΗΤΡΑΚΟΥ 
ΣΤO 
11th RED BUSINESS FORUM 
“BRIDGING THE GAP” 

ACROPOLIS MUSEUM 
MAY, 23 – 24, 2016 

KEYNOTE ADDRESS 
“Financing the economy: the way forward” 

Κυρίες και Κύριοι, 

Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και να τους ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να καταθέσω ορισμένες σκέψεις. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η θεματολογία της σημερινής ημερίδας κοιτάζει προς το μέλλον και δεν αναλώνεται σε δονκιχωτικές μάχες με τους ανεμόμυλους του παρελθόντος. Πολλά έχουν εξάλλου λεχθεί, από κάθε πλευρά, για τα αίτια της πολυετούς κρίσης που βιώνουμε, για ενδεχόμενα λάθη και αστοχίες του παρελθόντος στη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, και άλλα πολλά, που συχνά ωστόσο παραβλέπουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν τη στιγμή που λαμβάνονταν οι διάφορες αποφάσεις. 

Υιοθετώντας απολύτως το «προς τα εμπρός» πνεύμα της σημερινής ημερίδας, θα προσπαθήσω να περιορίσω στο ελάχιστο τις αναφορές μου στο παρελθόν και να εστιάσω στη δική μου παρέμβαση στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται με την επιτυχή, όπως διαφαίνεται, κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης και τις πιο θετικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Πού δηλαδή βρισκόμαστε, σήμερα και πού πρέπει να στοχεύσουμε όλοι μαζί για ένα βιώσιμο αύριο της οικονομίας; 

Ι. Υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι προ των πυλών 

Με μεγάλο κοινωνικό κόστος είναι αλήθεια, φαίνεται ότι έχουν αντιμετωπιστεί οι σημαντικότερες μακροοικονομικές ανισορροπίες, η πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει ανακοπεί και έχουν δημιουργηθεί πλέον οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της σε βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Ορισμένες βασικές ενδείξεις και δεδομένα μπορούν να το επιβεβαιώσουν: 

• Η ελληνική οικονομία έδειξε εξαιρετική ανθεκτικότητα στις πιέσεις και την έντονη αβεβαιότητα που δέχθηκε το προηγούμενο έτος, με σχεδόν μηδενική μείωση του ΑΕΠ (-0,2% σε ετήσια βάση) παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς αρχικές προβλέψεις. Σύμφωνα με όλες τις έως σήμερα ενδείξεις φαίνεται ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 (αναμενόμενη και παροδική η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2016). 

• Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που αντανακλάται στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου (-0,1% του ΑΕΠ το 2015) και τον προσανατολισμό της δραστηριότητας στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών. 

• Η δημοσιονομική πειθαρχία έχει εμπεδωθεί, με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2015 (έναντι αρχικού στόχου -0,25%) και στόχο 0,5% για το 2016. 

• Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν σημαντικά ηπιότερες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν καθώς η έως τώρα σταδιακή τους χαλάρωση και η επιτυχής διαχείριση με την αποκέντρωση της όλης διαδικασίας είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έγκριση σχεδόν του συνόλου πλέον των εισαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο έτος (περίπου 3 δισεκ. ευρώ μηνιαίες εγκρίσεις εισαγωγών). Ευεργετική ήταν η επίδραση των περιορισμών στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξέλιξη καθοριστική στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

• Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων έχει υλοποιηθεί και έχει αναθερμανθεί η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, με σημαντικούς σταθμούς τις συμφωνίες για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με ευνοϊκότερους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο. Φαίνεται πλέον εφικτός ο στόχος για έσοδα 2 δισεκ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2016 και σωρευτικά για 6,2 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2018. 

• Η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνεται, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε δραματικά υψηλά επίπεδα (μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 24,2% το Φεβρουάριο, θετικό ισοζύγιο 90 χιλιάδων θέσεων μισθωτής εργασίας τον Απρίλιο του 2016). 

• Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι η σταδιακή βελτίωση των διαφόρων δεικτών οικονομικού κλίματος και εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυρών. Σε αυτό έχει συμβάλει το γεγονός ότι έχει πλέον καταστεί σαφές στο εσωτερικό και το εξωτερικό ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της και είναι αταλάντευτη ως προς τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. 

Τέλος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον θωρακιστεί. Η επιτυχημένη κεφαλαιακή ενδυνάμωση των τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2015 συνέβαλε στο να ανακτηθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 – CET1) των εμπορικών τραπεζών σε ενοποιημένη βάση βελτιώθηκε σημαντικά, ανερχόμενος σε 16,4% το Δεκέμβριο του 2015 (από 13,8% το 2014) και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 16,5% (από 14,1% το 2014). Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε σημαντικά καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να υποστηρίξουν την παροχή χρηματοδότησης σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί ενεργά η ανάκαμψη της οικονομίας και να διευκολυνθεί η προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων και καταπολέμησης της ανεργίας. 




πηγή  http://www.bankofgreece.gr/