Tuesday, May 31, 2016

Κύπρος - Επιδείνωση παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας , σύμφωνα με έρευνα του Π. Κ

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας Μάιος 2016   -  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τον Μάιο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 2,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2016.

 Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών και κατασκευών, καθώς επίσης και στην αποδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε λόγω λιγότερο θετικών αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο αλλά και λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο.

Η χειροτέρευση του κλίματος στις κατασκευές σχετίζεται με αρνητικότερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα των επιχειρήσεων και με περιορισμένες προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο.

Η μείωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη συνδέεται με πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα και με μειωμένη πρόθεση για αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες.

Στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση το οικονομικό κλίμα δεν παρουσίασε μεταβολή λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και ταυτόχρονης χειροτέρευσης των προσδοκιών τους.


πηγή https://www.ucy.ac.cy