Thursday, June 30, 2016

Κύπρος - Τον Ιούνιο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2016.. - Π.Κ.

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας .. από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 

                           

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τον Ιούνιο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2016. Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης.

Το οικονομικό κλίμα στις υπηρεσίες υποχώρησε λόγω λιγότερο θετικών αξιολογήσεων των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τη ζήτησή τους το επόμενο τρίμηνο. Η χειροτέρευση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται με πιο απαισιόδοξες απαντήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις και τα αποθέματα των επιχειρήσεων. Στη μεταποίηση, η επιδείνωση του κλίματος προέρχεται κυρίως από την αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων σχετικά με την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Οι λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα και την αναμενόμενη απασχόληση οδήγησαν στη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος στις κατασκευές. Η ενίσχυσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνδέεται με πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου γενικότερα, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας, καθώς και με λιγότερο αρνητική στάση προς την αποταμίευση.



πηγή https://www.ucy.ac.cy/erc/el/