Saturday, June 25, 2016

Brexit - Oι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς θα πιεσθούν, η στερλίνα θα εξασθενήσει και τα ασφαλή επενδυτικά προϊόντα θα συγκεντρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι αγορές θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας προσδιοριζόμενα από τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες. .. - ALPHA BANK

Απόσπασμα από το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων - Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών .. ALPHA BANK


Παγκόσμια Οικονομία 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα ήταν στραμμένο στo δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα καθόριζε την παραμονή ή μη (Brexit) της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). 

Οι αγορές όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκαν βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, ενώ η ανησυχία των επενδυτών κορυφώθηκε την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.


Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούσαν να κριθούν ως αξιόπιστες, .καθώς πολλές φορές στο παρελθόν είχαν αποτύχει να προβλέψουν το σωστό αποτέλεσμα. Άλλωστε μεταξύ των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις, καθώς ορισμένες εξ αυτών πραγματοποιούντο μέσω διαδικτύου και κάποιες άλλες μέσω τηλεφώνου.

 Οι μικροί προϋπολογισμοί πολλών μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο για δαπάνες δημοσκοπήσεων, λειτούργησαν απαγορευτικά για τη διεξαγωγή μελετών υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, ένα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι καταλύτης του αποτελέσματος, θα ήταν το τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθώς αποτελούσε ένα σοβαρό αριθμό του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το ποσοστό των αναποφάσιστων ανήρχετο περί το 11-14%. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να καταγραφεί είναι ότι οι επενδυτές είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι το Brexit ήταν ενδεχόμενο που δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να αποκλεισθεί.

Η 24η Ιουνίου αποτέλεσε μια διαφορετική ημέρα για την ΕΕ. Οι επενδυτές τις πρώτες πρωινές ώρες διαπίστωσαν, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ παραμονής και εξόδου από την ΕΕ, επέλεξε την έξοδο, γεγονός που πέρα των οικονομικών επιπτώσεων αναμένεται να επιφέρει και πολιτικές εξελίξεις τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην ΕΕ.

Οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να διοχετεύσουν την απαιτούμενη ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά για την αποφυγή ακροτήτων στις αγορές. Ήδη η ΤτΕλβετίας επισήμως δήλωσε την παρέμβαση της στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου νε περιορίσει την ενίσχυση του φράγκου.

Ωστόσο είναι σαφές ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες διεθνώς θα πιεσθούν, η στερλίνα θα εξασθενήσει και τα ασφαλή επενδυτικά προϊόντα θα συγκεντρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι αγορές θα προσπαθήσουν να κινηθούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας προσδιοριζόμενα από τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες.

Προσφάτως, στη διάρκεια της τακτικής της ομιλίας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης (Fed), είχε επισημάνει ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είχε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει την αβεβαιότητα και κατά συνέπεια να προκαλέσει αστάθεια στις αγορές και να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η Fed στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση προς το Κογκρέσο, που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου σχολίαζε ότι η πιθανή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τραπέζης, είχε εκφράσει την ανησυχία της για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ο ρυθμός απασχόλησης, σχολιάζοντας τη σημαντική μείωση που κατέγραψαν οι νέες θέσεις εργασίας που προστέθηκαν στην οικονομία τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, το Μάιο είχαν δημιουργηθεί 38.000 νέες θέσεις απασχόλησης, ήτοι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από τον Σεπτέμβριο του 2010. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 4,7%, εξαιτίας ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων που έπαψαν να προσμετρούνται στο εργατικό δυναμικό λόγω συνταξιοδότησης ή διακοπής χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.


πηγή  https://www.alpha.gr/