Tuesday, August 30, 2016

Κύπρος - 5,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2016 αυξήθηκε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας .. - Π.Κ.

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας - Πανεπιστήμιο Κύπρου 29/08/2016



Περίληψη 

Τον Αύγουστο 2016 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 5,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2016.


 Η αύξηση οφείλεται στη βελτίωση του κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης, με ισχυρότερη την καλυτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες.

Η μεγάλη άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες οφείλεται σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη ζήτηση των επιχειρήσεων το επόμενο τρίμηνο και σε θετικότερες αξιολογήσεις για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο. Η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο σχετίζεται κυρίως με λιγότερο αρνητικές απαντήσεις αναφορικά με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο καθώς και με προσδοκίες για αυξημένες πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Στη μεταποίηση, η καλυτέρευση του κλίματος προέρχεται κυρίως από λιγότερο απαισιόδοξες απαντήσεις σχετικά με τις τρέχουσες παραγγελίες και εκτιμήσεις για αυξημένη παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα στις κατασκευές σημείωσε επιδείνωση λόγω αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο.



Η καλυτέρευση του κλίματος ανάμεσα στους καταναλωτές ήταν οριακή καθώς οι βελτιωμένες εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση (νοικοκυριών, Κύπρου, αγορά εργασίας) αντισταθμίστηκαν από αρνητικότερη στάση προς την αποταμίευση.



πηγή https://www.ucy.ac.cy/