Saturday, November 26, 2016

Ελληνική Οικονομία - Ο ΟΟΣΑ συνιστά την ρητή κατάργηση της ξεπερασμένης νομοθεσίας - Για να έχουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές πλήρη κατανόηση της νομοθεσίας που αφορά σε έναν συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να εντοπίζουν τις σχετικές διατάξεις ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά κείμενα ..

Δημοσίευση - Έκθεση Αποτίμηση του Ανταγωνισμού για την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ 




ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ  ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ  ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Οι νόμοι και οι κανονιστικές πράξεις αποτελούν βασικό εργαλείο στη χάραξη και άσκηση δημοσίων πολιτικών όπως, για παράδειγμα, η προστασία του καταναλωτή, η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι νομοθετικές διατάξεις είναι υπερβολικά περιοριστικές, μπορούν όμως να αναθεωρηθούν συνολικά και ο νομοθέτης να υιοθετήσει εναλλακτικές πολιτικές έτσι ώστε να εξακολουθεί να επιτυγχάνεται ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος χωρίς όμως να βλάπτεται ο ανταγωνισμός. 

Από τον ΟΟΣΑ ζητήθηκε η εκπόνηση μιας ανεξάρτητης μελέτης με στόχο τον εντοπισμό νομοθετικών διατάξεων και κανονιστικών πράξεων, οι οποίες δυνητικά συνιστούν εμπόδιο στην ανταγωνιστική και αποτελεσματική λειτουργία των αγορών σε πέντε τομείς της Ελληνικής οικονομίας: ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευαστικός τομέας, μέσα μαζικής ενημέρωσης, χονδρικό εμπόριο και επιλεγμένοι κλάδοι της μεταποίησης, όπως τα χημικά προϊόντα και τα φάρμακα. 

Το Έργο Εντοπισμού και Άρσης των Κανονιστικών Εμποδίων αποσκοπεί ακριβώς στον εντοπισμό ρυθμιστικών εμποδίων, περιλαμβανομένων διατάξεων που εμποδίζουν την είσοδο νέων παικτών στην αγορά, διατάξεων που περιορίζουν την δυνατότητα μιας επιχείρησης να λειτουργήσει ανταγωνιστικά (π.χ. ρύθμιση τιμών ή περιορισμός της διαφήμισης), διατάξεων που αντιμετωπίζουν ανταγωνιστές με διαφορετικά κριτήρια (π.χ. ευνοώντας τους καθιερωμένους προμηθευτές), διατάξεων που διευκολύνουν τον συντονισμό των ανταγωνιστών μεταξύ τους ή που περιορίζουν την ευελιξία των καταναλωτών στο να αλλάζουν προμηθευτές. Η μεθοδολογία του Έργου ήταν η Εργαλειοθήκη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού που έχει αναπτύξει ο ΟΟΣΑ με στόχο να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίζουν τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό και να τα άρουν με την εφαρμογή λιγότερο περιοριστικών πολιτικών.

 Το Έργο εξελίχθηκε σε πέντε στάδια. Στο πρώτο Στάδιο διευκρινίστηκαν οι ορισμοί και το ακριβές πεδίο κάθε τομέα. Με την βοήθεια στελεχών της διοίκησης χαρτογραφήθηκαν και καταλογοποιήθηκαν ανά τομέα, συνολικά 1.288 νομοθετήματα. Στο δεύτερο στάδιο εξετάστηκε η συγκεντρωθείσα νομοθεσία με βάση την Εργαλειοθήκη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ με στόχο τον εντοπισμό διατάξεων που λειτουργούν ως δυνητικά εμπόδια στον ανταγωνισμό. Ελέγχθηκαν εθνικές διατάξεις και διατάξεις που εναρμονίζουν εθνικό δίκαιο με το Ευρωπαϊκό. Στο τρίτο στάδιο έγινε σε βάθος ανάλυση των διατάξεων και αναζητήσαμε τον δημόσιο σκοπό που εξυπηρετούν. Στο τέταρτο στάδιο επεξεργαστήκαμε σχέδιο συστάσεων σχετικά με διατάξεις που κρίθηκαν ως περιοριστικές του ανταγωνισμού λαμβάνοντας υπόψη σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αντίστοιχη νομοθεσία σε συγκρίσιμες χώρες όπως άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τελικό στάδιο, οριστικοποιήθηκαν οι συστάσεις μας. Καθ’ όλη την διάρκεια του Έργου και με την έναρξη κάθε σταδίου, διοργανώθηκαν σεμινάρια με στελέχη της διοίκησης με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων της Ελληνικής διοίκησης στη συστηματική εξέταση των συνθηκών ανταγωνισμού.


1. Τα οφέλη του ανταγωνισμού 

Τα κύρια οφέλη του ανταγωνισμού περιλαμβάνουν χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερο εύρος επιλογών για τους καταναλωτές, καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη και ταχύτερη υιοθέτηση καινοτομιών. Η δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν μεταξύ διαφόρων προμηθευτών ωφελεί όχι μόνον τους ίδιους, αλλά και την οικονομία συνολικά. Όταν οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών, οι επιχειρήσεις αποκτούν κίνητρα να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, να καινοτομούν περισσότερο και να γίνονται πιο παραγωγικές. Οι τομείς στους οποίους παρατηρείται μεγαλύτερος ανταγωνισμός παρουσιάζουν ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας. Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώνει μεγάλος αριθμός μελετών, οι οποίες συνοψίζονται στην έκδοση του ΟΟΣΑ "Factsheet on how competition policy affects macro-economic outcomes". Ο κύριος λόγος που ο ανταγωνισμός δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα είναι ότι επιτρέπει στις επιχειρήσεις που είναι πιο αποτελεσματικές να εισέλθουν στην αγορά ή/και να αυξήσουν το μερίδιό τους. 

Πέραν των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο ανταγωνισμός προωθεί την ανάπτυξη, υπάρχουν επίσης πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα πιο ευέλικτων κανονιστικών ρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων, ένα θέμα το οποίο σχετίζεται άμεσα με το παρόν Έργο. Οι μελέτες αυτές αναλύουν την επίπτωση των κανονιστικών ρυθμίσεων – μεταξύ άλλων – στην παραγωγικότητα, την απασχόληση, την Έρευνα και την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Οι διαφορές στην νομοθεσία μεταξύ κρατών είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο το εμπόριο όσο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις.



© 2016 Organisation for EconomicCo-operation and Development

πηγή http://www.oecd.org/