Sunday, January 15, 2017

Κύπρος - Σημαντική αύξηση, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ιστορικά , παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας, τον Δεκέμβριο του 2016 - ΠΚ

Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 



Τον Δεκέμβριο 2016 ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2016.1 Η τιμή του ΔΟΣ τον Δεκέμβριο ήταν από τις ψηλότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά. 

Κατά τη διάρκεια του 2016 ο ΔΟΣ σημείωσε σημαντική βελτίωση, με την ετήσια τιμή του να βρίσκεται 7 περίπου μονάδες πάνω από την αντίστοιχη τιμή του 2015. Τα ψηλά επίπεδα του ΔΟΣ, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του 2016, προδιαγράφουν ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα.2

Η αύξηση του ΔΟΣ τον Δεκέμβριο οφείλεται στην καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και, σε μικρότερο βαθμό, στις κατασκευές (Διάγραμμα 2).





Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα καλυτέρευσε λόγω βελτίωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών (Διάγραμμα 3, Πίνακας 1). Συγκριτικά με τον Νοέμβριο, οι αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν πολύ πιο αισιόδοξες, όμως οι απαντήσεις σχετικά με τη ζήτηση του τελευταίου τριμήνου ήταν πιο απαισιόδοξες. 

Τον Δεκέμβριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω. Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο επιδεινώθηκαν σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ οι προσδοκίες τους για τον αριθμό των εργαζομένων τους το επόμενο τρίμηνο δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν συρρίκνωση να υπερτερεί αυτού που σχεδιάζει αύξηση. Τον Δεκέμβριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές των υπηρεσιών τους κατά τους επόμενους τρεις μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.





Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης (Διάγραμμα 4, Πίνακας 1). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές και, παράλληλα, οι αξιολογήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων τους ήταν αρνητικότερες, με το ποσοστό αυτών με μειωμένα αποθέματα να υπερτερεί. Τον Δεκέμβριο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις κατά τους επόμενους τρεις μήνες επιδεινώθηκαν οριακά και, ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες σε προμηθευτές και τις τιμές πώλησης το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. 

Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση του επόμενου τριμήνου σημείωσαν οριακή βελτίωση σε σύγκριση με τον Νοέμβριο.




πηγή https://www.ucy.ac.cy/