Monday, February 19, 2018

Eurogroup - Απαιτούνται εθνικές διαδικασίες για την έγκριση εκταμίευσης ύψους 5,7 δισ. ευρώ - Διεργασίες για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ..


Δελτίο Τύπου -  Παρατηρήσεις του κ. Centeno μετά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 19ης Φεβρουαρίου 2018

Καλό απόγευμα. Οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ είχαν σήμερα 3 συναντήσεις. Ξεκινήσαμε με την τακτική Ευρωομάδα, πρώτα με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΜ και, τέλος, συζητήσαμε για την τραπεζική ένωση, συμπεριλαμβανομένων των μελών εκτός της ζώνης του ευρώ.

Στο Eurogroup καλύψαμε την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ και τον διορισμό του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το τελευταίο σημείο.

Η Ευρωομάδα συμφώνησε να εγκρίνει τον Luis de Guindos για την επερχόμενη κενή θέση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ . Είχαμε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων στην Ευρωομάδα και χαίρομαι που αναφέρω ότι ήταν μια ομόφωνη απόφαση. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Luis. Επιτρέψτε μου να επισημάνω τις δεξιότητες και την εμπειρογνωμοσύνη και των δύο υποψηφίων και να τους ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει. Αύριο το ECOFIN αναμένεται να εγκρίνει επίσημα μια σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η τελική απόφαση των ηγετών μας θα ληφθεί στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, μετά από διαβούλευση με την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνεπώς, είμαστε σε καλό δρόμο για τον Luis να αναλάβει τη θέση του στην ΕΚΤ την 1η Ιουνίου.

Σχετικά με την Ελλάδα , εξαιρετικά νέα. Τα θεσμικά όργανα ανέφεραν ότι η Ελλάδα ενήργησε σε όλες τις προηγούμενες ενέργειες. Ήταν μια τεράστια προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δείχνει ισχυρή κυριότητα στο πρόγραμμα. Από τις 110 προηγούμενες ενέργειες, μόνο 2 εξακολουθούν να εκκρεμούν, οι οποίες είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να εκκαθαριστούν σύντομα από τα θεσμικά όργανα. Η μπάλα είναι επίσης στο πλευρό μας τώρα. Απαιτούνται εθνικές διαδικασίες για την έγκριση εκταμίευσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μόλις τα θεσμικά όργανα επικυρώσουν την ολοκλήρωση των εκκρεμών εκ των προτέρων ενεργειών. Ο Κλάους θα σας πει περισσότερα γι 'αυτό.

Η Ευρωομάδα θα στραφεί τώρα στα επόμενα στάδια του προγράμματος ΕΣΜ και θα διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ξεπεράσει την περίοδο του προγράμματος. Όπως υποσχέθηκα στο τελευταία Eurogroup, έχει ήδη ξεκινήσει το τεχνικό έργο για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Συζητήσαμε στη συνέχεια την Ιρλανδία μετά το πρόγραμμα παρακολούθησης . Συγχαρητήρια στις ιρλανδικές αρχές για τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Τον Δεκέμβριο, η Ιρλανδία επέστρεψε νωρίς - και εξ ολοκλήρου - τα ανεξόφλητα δάνεια της από το ΔΝΤ, τη Δανία και τη Σουηδία. Αυτό ήταν άλλο ένα σημάδι της εντυπωσιακής ανάκαμψης της χώρας. Ενθάρρυναν την Ιρλανδία να παραμείνει σε αυτήν την πορεία ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν κινδύνους μείωσης.

Τέλος, είχαμε μια πλούσια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του ΕΜΣ. Η αφετηρία μας ήταν ότι ο ΕΜΣ αποδείχθηκε επιτυχής στην εκπλήρωση της εντολής του, παρέχοντας οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη που την έχουν ανάγκη και ενεργώντας ως τείχος προστασίας για τα κράτη της ζώνης του ευρώ. Προχωρώντας, συμφωνήσαμε ότι ο ρόλος του ΕΜΣ θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. Όσον αφορά τα πιθανά νέα καθήκοντα για τον ΕΜΣ, το να γίνει ο ανασταλτικός σταθμός για το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης έλαβε ισχυρή υποστήριξη. Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για να γίνει η τραπεζική ένωση πιο αξιόπιστη και πιο ανθεκτική. Η ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΣ στη διαχείριση κρίσεων κατέστη επίσης προτεραιότητα. Αυτό αφορά τον ρόλο του στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων, καθώς και την αναθεώρηση του συνόλου των εργαλείων του. Ταυτόχρονα, τα νέα καθήκοντα δεν μπορούν να αλληλεπικαλύπτονται με τον ρόλο της Επιτροπής. Ο καταμερισμός της εργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων πρέπει να είναι πολύ σαφής.

Έτσι, όπως βλέπετε, η Ευρωομάδα είναι πολύ ευθυγραμμισμένη με το μέλλον του ΕΜΣ. Δίνουμε εντολή στους βουλευτές μας να συνεχίσουν να εργάζονται σε αυτό το σχέδιο και θα επιστρέψουμε σε αυτό στις επόμενες συναντήσεις μας.

Τώρα, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω σχετικά με τη συζήτησή μας σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των αποθεμάτων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Χάρτη Πορείας του 2016 της Ένωσης Τραπεζών . Στη συζήτηση αυτή συμπεριλάβαμε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, καθώς και τον Daniele Nouy του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και τον Elke Koenig του ενιαίου συμβουλίου επίλυσης διαφορών. Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι ηγέτες μας το Δεκέμβριο, συνεχίζονται οι εργασίες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά την εφαρμογή του χάρτη πορείας του Ιουνίου 2016. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη ακρίβεια στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου και τον καταμερισμό του κινδύνου.

Για να είμαστε σαφείς: Δεν πρόκειται για την προσθήκη νέων μέτρων. Πρόκειται για την παροχή σαφήνειας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο των διαφόρων στοιχείων του χάρτη πορείας του Ιουνίου 2016. Έχουμε κάνει πολλά από την άποψη της μείωσης των κινδύνων από την αρχή της κρίσης. Τα αποτελέσματα είναι σαφή και υποστηρίζουν την ανάπτυξη. Όσον αφορά το μέλλον, πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προώθησης της συζήτησης και της εφαρμογής μέτρων για την κατανομή των κινδύνων. Από κοινού, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αντοχής της ζώνης του ευρώ.



πηγή http://www.consilium.europa.eu/