Thursday, February 22, 2018

Η ζώνη του ευρώ έχει βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν ..- Klaus Regling - ESM

NEWS Release - 22/02/2018 - "10 χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση" - Ομιλία του κ. Klaus Regling - Tokyo, Japan




Κυρίες και κύριοι  -  Ο ρόλος του ΕΜΣ είναι να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ. Επίσης, η έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών Νομισματικών Θεμάτων - και η συζήτηση που καλλιεργεί - συμβάλλουν στη σταθερότητα της περιοχής σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ευχαρίστως αποδέχθηκα την πρόσκληση να μιλήσω εδώ σήμερα.

Καθώς συζητούμε τη δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση - το θέμα αυτού του συμποσίου - επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Ευρώπη πέρασε δύο κρίσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όχι μόνο μία. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη, αλλά ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Ακολούθησε η κρίση του χρέους του ευρώ - εξ ολοκλήρου της ίδιας της Ευρώπης - η οποία έφερε στο φως διάφορες σχεδιαστικές αδυναμίες στη νομισματική ένωση.

Η Ευρώπη κατέληξε σε μια ευρεία δέσμη μέτρων για την επίλυση αυτών των ελλείψεων. Έγιναν πολλές καινοτομίες που θα ήταν αδιανόητες μόνο λίγα χρόνια νωρίτερα. Τα κυριότερα παραδείγματα είναι η Τραπεζική Ένωση - με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας και το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης - και ο ΕΜΣ, ένας δανειστής ύστατης ανάγκης για κυρίαρχους, μια λειτουργία που δεν υπήρχε πριν από την κρίση.

Αυτή η περίοδος κρίσης βρίσκεται τώρα σταθερά πίσω μας. Η ζώνη του ευρώ έχει βγει από την κρίση ισχυρότερη από πριν: οικονομικά και θεσμικά. Τώρα η ευρωζώνη αναπτύσσεται και πάλι, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αυτές τις προσπάθειες.

Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η οικονομία παρουσίασε άνοδο 2,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι ένα πολύ καλό ποσοστό, δεδομένης της κακής δημογραφίας μας. Στο επίπεδο της κεφαλαιοποίησης, η ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από τις ΗΠΑ για τέσσερα συναπτά έτη, από το 2016 έως το 2019. Η ανάπτυξη είναι ισορροπημένη, με γνώμονα την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Και οι 19 χώρες της ζώνης του ευρώ επεκτείνονται. Η παγκόσμια οικονομία, βιώνοντας την ευρύτερη συγχρονισμένη άνοδο της από την κρίση, βοηθά φυσικά.

Με την τρέχουσα ταχύτητά της, η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ είναι σχεδόν διπλάσια από τη δυνητική ανάπτυξη και επομένως αναπόφευκτα θα επιβραδυνθεί. Υπάρχουν ορισμένες αποδείξεις σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ ότι οι αγορές εργασίας και στέγασης κινδυνεύουν ήδη από την υπερθέρμανση. Ωστόσο, οι προβλέψεις προβλέπουν μόνο σταδιακή επιβράδυνση και ανάπτυξη άνω του δυνητικού δυναμικού το 2019.

Η πολιτική θα ρίξει ένα κλειδί στις ρόδες; Δεν το πιστεύω. Η εκλογή του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στη Γαλλία σηματοδότησε μια αποφασιστική στροφή κατά του λαϊκισμού υπέρ της Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει δει όλο και περισσότερο την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων. Οι περισσότεροι είναι ευρωσκεπτικιστές. Δεν θα εξαφανιστούν σύντομα και αυτό έχει καταστήσει την πολιτική πιο περίπλοκη. Σύντομα, οι εκλογές στην Ιταλία θα είναι μια επόμενη δοκιμασία. Αλλά αυτές οι στιγμές θα συμβαίνουν πάντα στις δημοκρατίες μας. Προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένος από τη δημοτικότητα του ευρώ. Η στήριξη για το ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004. Νομίζω ότι οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη θα το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για το Brexit. Λυπάμαι για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Πολιτικά, είναι μια σοβαρή απώλεια. Οικονομικά, η Ευρώπη μπορεί επίσης να αισθάνεται κάποια επίδραση, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποφέρει πολύ περισσότερο. Ήδη, το αβέβαιο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ στρέφει τη βρετανική οικονομία.

Και έτσι - όπως πάντα - παραμένουν μερικοί κίνδυνοι παρά τη φωτεινή προοπτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλό να σκεφτόμαστε μπροστά και να προετοιμαζόμαστε καλύτερα για το πότε χτυπά η επόμενη κρίση. Και η Ευρώπη το κάνει αυτό, προωθώντας τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις χώρες και μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Με συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 1% του ΑΕΠ, η ζώνη του ευρώ έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο από ό, τι οι περισσότερες άλλες χώρες και περιοχές του κόσμου. Τέλος, το έργο μας για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης θα καταστήσει την ευρωζώνη λιγότερο ευάλωτη. Οι πολιτικοί συμφώνησαν να εργαστούν σε δύο θέματα κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες: ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και ανάπτυξη του ΕΜΣ. Τα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής θα εξεταστούν αργότερα, διότι μέχρι στιγμής υπάρχει λιγότερη συναίνεση.

Για να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, χρειάζονται δύο περαιτέρω βήματα. Το Ταμείο Ενιαίας Διευκόλυνσης, το οποίο ήδη ανέφερα, χρειάζεται οικονομικό αντιστάθμισμα, ώστε να έχει αρκετή πυροσβεστική δύναμη για να προετοιμαστεί ακόμη και για μια πολύ μεγάλη κρίση. Αυτός είναι ένας ρόλος που πιθανώς θα παίξει ο ΕΜΣ.

Το άλλο βήμα για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης είναι μια κοινή ασφάλεια καταθέσεων για τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο θέμα, διότι τα υφιστάμενα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων διαφέρουν σημαντικά και επειδή οι τράπεζες σε ορισμένες χώρες υποφέρουν από το πρόβλημα της κληρονομιάς. Αυτές οι εθνικές ασυμμετρίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα. Μόλις γίνει αυτό, η εγγύηση καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί την καλύτερη εγγύηση έναντι του κινδύνου καταστροφικών τραπεζών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τώρα επιτρέψτε μου να στραφώ στην ανάπτυξη του ΕΜΣ. Ο ισχυρότερος, ισχυρότερος ΕΣΜ δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο για να γίνει η νομισματική ένωση πιο ισχυρή και για να αναλάβει η Ευρώπη περισσότερη ευθύνη για την επίλυση των δικών της προβλημάτων.

Αναφέρθηκα ήδη έναν πιθανό νέο ρόλο ως ανασταλτικό παράγοντα για το SRF. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη συναίνεση ότι ο ΕΜΣ πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στα προγράμματα βοήθειας της ζώνης του ευρώ και επανεξετάζουμε το σύνολο εργαλείων του ΕΜΣ.

Μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η παροχή νέων φορολογικών διευκολύνσεων, όπως η λειτουργία μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Υπάρχουν επίσης ιδέες για ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, ώστε οι διαπραγματεύσεις για το χρέος με τους ιδιώτες πιστωτές να είναι πιο προβλέψιμες, χωρίς να εισάγονται άκαμπτοι κανόνες. Ο ΕΜΣ θα μπορούσε να ανατεθεί στην οργάνωση αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό όμως απαιτεί περισσότερη δουλειά και δεν θα συμφωνηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Τέλος, όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά, υπάρχουν και πιο εκτεταμένες ιδέες, από τον ετήσιο προϋπολογισμό για δημόσια αγαθά όπως η υπεράσπιση των κοινών μας συνόρων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της αλλαγής του κλίματος ή της άμυνας, ο προϋπολογισμός για επενδύσεις στην ευρωζώνη, οι ανανεούμενες πιστώσεις για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και έναν υπουργό οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Όπως είπα, αυτή η συζήτηση εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη και θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο.

Κυρίες και κύριοι. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύσσεται σήμερα. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι μια μέρα θα υπάρξει μια επόμενη κρίση και μπορούμε να προετοιμαστούμε όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή. Η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ είναι σημαντική για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Από την κρίση, η Ευρώπη έχει ταξιδέψει σε μεγάλο δρόμο προς αυτόν τον στόχο. Μερικά μικρά βήματα θα το ολοκληρώσουν.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.




©2018, European Stability Mechanism



πηγή https://www.esm.europa.eu/